V současné době si můžete koupit nádobí do moderní kuchyně z různých materiálů. Jaké máte konkrétní možnosti a jaké jsou jejich výhody a nevýhody? Pojďme se s těmi nejvyužívanějšími materiály nádobí seznámit.
Smaltované nádobí
Dříve smaltované nádobí hrálo prim, ale i dnes má spoustu příznivců. Výhodou je, že máte na výběr z široké barevné škály, a oceníte i odolnost vůči vysokým teplotám, trvanlivost, snadnou údržbu a cenovou dostupnost. Se smaltovaným nádobím je však nutné šetrněji zacházet. Smalt je totiž poměrně křehký.
Litinové nádobí
I litinové nádobí má svou tradici a stále je mnohými s oblibou používané. Jeho hlavními přednostmi jsou dlouhá životnost a odolnost. Litinové nádobí má výbornou vodivost a dá se využít i k vaření na indukční desce. Navíc vám umožní vaření s minimem tuku. Na nádobí se totiž používáním vytvoří nepřilnavá vrstva. Některé modely mají vnitřní povrch z odolného smaltu. Z nevýhod si uveďme vyšší cenu a hmotnost.
Nerezové nádobí
Nerezové nádobí je rozšířené. Vyrábí se v různém provedení. Některé jsou tvořené ze tří, pěti, či osmi vrstev kovu. Lidé ho rádi využívají díky odolnosti vůči poškození i pachům, mají dlouhou životnost, četné využití a jsou rovněž určeny k vaření na indukční desce.
Počítejte však s tím, že u nerezavého nádobí je o něco náročnější údržba, především v případě, že se vám povede něco připálit. Alergici mohou mít potíže také s tím, že obsahuje nikl.
Keramické nádobí
Mnozí lidé s oblibou využívají keramické nádobí, které splňuje nároky moderního vaření, hlavně díky tomu, že je možné na něm připravovat pokrmy bez tuku. Keramické nádobí má dlouhou životnost, nepřilnavý povrch, ale také pěkný vzhled a je odolné vůči pachům. Nevýhodou je vyšší cena a některé modely nelze použít k vaření na indukční desce.
Titanové nádobí
Nádobí z titanu je charakteristické svou vysokou kvalitou spočívající hlavně v odolnosti, snadné údržbě, dlouhé životnosti, stálosti, výborné vodivosti (rychle se zahřeje a dlouho drží teplo) a i toto nádobí vám umožní zdravé vaření bez tuku. Snad jedinou nevýhodou je vyšší pořizovací cena.
Teflonové nádobí
Teflonové nádobí (z hliníku s nepřilnavou úpravou povrchu) také jistě znáte. Není drahé, umožňuje rychlou a pohodnou přípravu pokrmů a snadno se udržuje. Dejte si však pozor, abyste teflon nepoškrábali, ať už při údržbě nebo při vaření. Nepoužívejte na něj kovové nádobí.
Nevhodné je i přehřívání tohoto nádobí. Mohlo by způsobit odlupování povrchu. Z tohoto důvodu se hodí především na rychlé vaření.
Skleněné nádobí
A co nádobí z varného skla? Toto sklo je tvrdé a je odolné i vůči vysokým teplotám. Mnohým vyhovuje jeho průhlednost. Pohodlněji budete sledovat připravování pokrmu. Snadno se udržuje, není drahé a dá se v něm jídlo i skladovat. Jeho nevýhodou je nižší odolnost vůči velkým změnám teplot či silnému nárazu.